„Szlakiem owoców i warzyw”
Pod takim hasłem odbyło
się 31 października w Szkole Podstawowej nr 3
z Oddziałami Integracyjnymi w Lubsku zabawne, a jednocześnie edukacyjne spotkanie w ramach europejskiego programu „Owoce
w szkole”, realizowanego wśród dzieci klas I- III szkół podstawowych,
współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.
Na wstępie dyrektor szkoły
Dariusz Sidelnik przywitał szczególnie ciepło najmłodszych
uczestników, bohaterów spotkania z kl. II b,
III a, III b wraz z wychowawcami,
a następnie przedstawił przybyłych gości.
Powitaliśmy serdecznie
Mariana Dąbrowskiego– dyrektora Agencji Rynku Rolnego Oddziału
Terenowego w Gorzowie Wlkp. oraz współpracowników– Barbarę Białek
i Lecha Górnika, głównych specjalistów w Sekcji
Informacji i Promocji. Szkoła korzysta z dofinansowania z budżetu UE w ramach programu,
którym w Polsce administruje ARR, stąd też przedstawiciele tej
instytucji przybyli do nas z wizytą i kampanią promocyjno– edukacyjną,
dotyczącą rynku zdrowych produktów oraz kształtowania właściwych nawyków
żywieniowych.
Takie są bowiem główne
cele realizowanego programu– zwiększyć udział owoców i warzyw w codziennej diecie dziecka oraz propagować zdrowe odżywianie poprzez
działania edukacyjne.
Jak dotrzeć z takimi
informacjami do najmłodszych? Oczywiście poprzez zabawę i to był klucz
do sukcesu, jaki odnieśli wszyscy organizatorzy spotkania. Wśród nich
byli także przedstawiciele lubskiej restauracji „Duet”, współpracującej
z ARR.
Serce dzieci od razu
zdobył Króliczek, czyli prowadząca całą zabawę Patrycja Lech
oraz Sebastian Abramowicz– kucharz restauracji.
Atrakcyjna forma
prezentacji oraz przekazu ważnych informacji sprawiły, że dzieci ani
przez moment nie nudziły się. Najpierw obejrzały zabawną bajkę
o księżniczce, która nie lubiła warzyw, a później przystąpiły do
rywalizacji, wykonując różne wymyślne zadania przygotowane przez
Króliczka i pana kucharza.
Błyskawicznie dokonały
podziału produktów na zdrowe i niezdrowe, wyrzucając do worków chipsy,
słodycze i colę. Pozostały bogate w witaminy warzywa i owoce. Następnie
rozdano dzieciom zestawy zdrowych produktów, z których miały przygotować
zabawne kanapki. Fantazja i pomysłowość uczestników były nieograniczone,
pan kucharz fachowym okiem ocenił, że wszystkie kanapki są zdrowe i kolorowe, a później dzieci z apetytem je zjadły.
Do kolejnego zadania
przystąpili dwaj chłopcy, którzy bezbłędnie rozpoznawali owoce i warzywa– po dotyku, zapachu i smaku. Dużym zainteresowaniem cieszyły się
zagadki– wyjaśnianie przysłów i powiedzeń typu: „ubrać się na cebulkę”.
Króliczek uznał, że
wszystkie dzieci aktywnie uczestniczyły w zabawie, stąd też zasłużyły na
nagrodę. Każdemu uczniowi dyrektor Marian Dąbrowski wręczył puzzle
edukacyjne „Jak żyć zdrowo” oraz żółte i czerwone odblaski w kształcie
owoców.
Spotkanie podsumował
dyrektor szkoły, podkreślając raz jeszcze, jak ważne jest zdrowe
odżywianie i apelując do dzieci, aby te właściwe nawyki propagowały w swoich
rodzinach. Podziękował gościom, uczestnikom i organizatorom za wspaniałą
atmosferę i zaprosił wszystkich do pamiątkowego zdjęcia. Marian
Dąbrowski wyraził nadzieję, że współpraca szkoły i ARR będzie
kontynuowana i że ponownie spotka się z najmłodszymi uczniami.
Danuta
Łyczko |