Strona główna     Nauczyciele    Uczniowie    Aktualności

               

 

31 października

 

„Szlakiem owoców i warzyw”

Pod takim hasłem odbyło się 31 października w Szkole Podstawowej nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi w Lubsku zabawne, a jednocześnie edukacyjne spotkanie w ramach europejskiego programu „Owoce w szkole”, realizowanego wśród dzieci klas I- III szkół podstawowych, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.

Na wstępie dyrektor szkoły Dariusz Sidelnik przywitał szczególnie ciepło najmłodszych uczestników, bohaterów spotkania z kl. II b, III a, III b wraz  z wychowawcami, a następnie przedstawił przybyłych gości.

Powitaliśmy serdecznie Mariana Dąbrowskiego– dyrektora Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Gorzowie Wlkp. oraz współpracowników– Barbarę Białek i Lecha Górnika, głównych specjalistów w Sekcji Informacji i Promocji. Szkoła korzysta z dofinansowania z budżetu UE w ramach programu, którym w Polsce administruje ARR, stąd też przedstawiciele tej instytucji przybyli do nas z wizytą i kampanią promocyjno– edukacyjną, dotyczącą rynku zdrowych produktów oraz kształtowania właściwych nawyków żywieniowych.

Takie są bowiem główne cele realizowanego programu– zwiększyć udział owoców i warzyw w codziennej diecie dziecka oraz propagować zdrowe odżywianie poprzez działania edukacyjne.

Jak dotrzeć z takimi informacjami do najmłodszych? Oczywiście poprzez zabawę i to był klucz do sukcesu, jaki odnieśli wszyscy organizatorzy spotkania. Wśród nich byli także przedstawiciele lubskiej restauracji „Duet”, współpracującej z ARR.

Serce dzieci od razu zdobył Króliczek, czyli prowadząca całą zabawę Patrycja Lech oraz Sebastian Abramowicz– kucharz restauracji.

Atrakcyjna forma prezentacji oraz przekazu ważnych informacji sprawiły, że dzieci ani przez moment nie nudziły się. Najpierw obejrzały zabawną bajkę o księżniczce, która nie lubiła warzyw, a później przystąpiły do rywalizacji, wykonując różne wymyślne zadania przygotowane przez Króliczka i pana kucharza.

Błyskawicznie dokonały podziału produktów na zdrowe i niezdrowe, wyrzucając do worków chipsy, słodycze i colę. Pozostały bogate w witaminy warzywa i owoce. Następnie rozdano dzieciom zestawy zdrowych produktów, z których miały przygotować zabawne kanapki. Fantazja i pomysłowość uczestników były nieograniczone, pan kucharz fachowym okiem ocenił, że wszystkie kanapki są zdrowe i kolorowe, a później dzieci z apetytem je zjadły.

Do kolejnego zadania przystąpili dwaj chłopcy, którzy bezbłędnie rozpoznawali owoce i warzywa– po dotyku, zapachu i smaku. Dużym zainteresowaniem cieszyły się zagadki– wyjaśnianie przysłów i powiedzeń typu: „ubrać się na cebulkę”.

Króliczek uznał, że wszystkie dzieci aktywnie uczestniczyły w zabawie, stąd też zasłużyły na nagrodę. Każdemu uczniowi dyrektor Marian Dąbrowski wręczył puzzle edukacyjne „Jak żyć zdrowo” oraz żółte i czerwone odblaski w kształcie owoców.

Spotkanie podsumował dyrektor szkoły, podkreślając raz jeszcze, jak ważne jest zdrowe odżywianie i apelując do dzieci, aby te właściwe nawyki propagowały w swoich rodzinach. Podziękował gościom, uczestnikom i organizatorom za wspaniałą atmosferę i zaprosił wszystkich do pamiątkowego zdjęcia. Marian Dąbrowski wyraził nadzieję, że współpraca szkoły i ARR będzie kontynuowana i że ponownie spotka się z najmłodszymi uczniami.

 Danuta Łyczko

zobacz zdjęcia

aktualności

fotki

poprzednie

Izabela Niedźwiedzka

 

2013-01-10